Reisverhalen

Algemeen

Op deze pagina vind je een overzicht van mijn vakanties. Eind 1997 maakte ik met mijn toenmalige vriendin mijn eerste verre reis naar Australie. Zo'n reis die je maar een keer in je leven maakt... Dat bleek dus anders uit te pakken want sindsdien heb ik de smaak flink te pakken. Het is bijna een soort verslaving te noemen; een drang om nieuwe ervaringen op te doen in een andere omgeving en in een andere cultuur. Reizen verrijkt je leven en kan je bovendien helpen om je dagelijkse 'problemen' te relativeren.

Ik probeer tijdens mijn vakanties zoveel mogelijk low-budget te reizen. Dit maakt het betaalbaarder en bovendien moet er vaak meer ter plekke worden geregeld waardoor je meer contact hebt met de bevolking. Ik overnacht graag in hostels (double room) of in een tent. Verder probeer ik zoveel mogelijk gebruik te maken van het lokale vervoer. Zoals veel backpackers gebruiken ik de Lonely Planet reisgidsen. Deze gidsen zijn gericht op low-budget reizen, zijn actueel met de informatie en bieden veel bruikbare tips om je tijd ter plekke zo goed mogelijk te besteden.

Naast het maken van foto's en video schrijf ik de laatste tijd ook een reisverslag van mijn vakanties. Sommige dingen, zoals een gevoel dat je hebt op een bepaalde plek, zijn namelijk vaak moeilijk op een foto vast te leggen terwijl het toch een belangrijk onderdeel van de vakantie-ervaring is. Ook gebruik ik reiservaringen van anderen (o.a. via het internet) om de vakanties te plannen en in te delen.

juli 2009 - Schotland

Na enkele jaren pauze nu eindelijk weer eens een 'echte' vakantie. Bernice en ik waren al eens een weekendje naar Rome geweest maar echt een paar weken op vakantie was er nog niet van gekomen. Schotland trok ons beiden wel maar dan natuurlijk wel met onze stoere Land Rover. Met het stuur aan de rechterkant is het ook nog eens makkelijker rijden. En dan maar afwachten of we een beetje op dezelfde manier van reizen houden..... Dat is gelukkig helemaal goed gekomen. Beiden houden we van primitief reizen. Wild kamperen en vooral genieten van de natuur. En met Gimli erbij was het helemaal compleet.

Klik hier voor het reisverslag van Schotland.

dec. 2004 - Sri Lanka

We wilden met de kerstdagen wel weg maar konden niet echt een keuze maken. Jordanie leek ons wel wat maar vonden we nog te gevaarlijk. IJsland of een sneeuwvakantie ergens in Scandinavie was te duur. Uiteindelijk maar een last-minute naar Sri Lanka. Gewoon een lekkere onbezorgde vakantie......dachten we.
De rest is bekend. Iedereen heeft de beelden op TV gezien van één van de grootste natuurrampen van de afgelopen jaren. We hebben een mooie eerste week gehad maar de 2e kerstdag was er een om nooit te vergeten. En wat hebben we ongelooflijk veel geluk gehad.
We zullen zeker nog een keer terug keren naar Sri Lanka. Van de ene kant om de vakantie af te maken die we gepland hadden, want wat is het een mooi land, maar ook om de mensen nog eens te bedanken die, ondanks dat ze zelf (financieel) enorm waren getroffen, zich toch nog verantwoordelijk voelden voor hun gasten.

Klik hier voor het reisverslag van Sri Lanka.

apr. 2004 - Paraguay & Brazilië

In 2003 zeiden we het al: 'Hier willen we volgend jaar wel weer heen'. En zodoende hebben we weer een reis geboekt naar Paraguay. Maar nu wilden we ook nog wel wat meer zien dan alleen Estancia Aventura dus hebben we er ook een bezoekje aan de Pantanal in Brazilië en een korte stop in Rio de Janeiro aan vastgeplakt.
En natuurlijk....als we toch 'in de buurt zijn' brengen we ook weer even een bezoek aan ons 'pleegkind' van Plan International (Paraguay).
Om al die afzonderlijke plaatsen te bezoeken moesten we echter nog heel wat regelen. Gelukkig stond de dollar laag zodat de prijs van de vele binnenlandse vluchten nog (relatief) meeviel.
Al met was het voor ons weer een indrukwekkende vakantie... of misschien beter gezegd: een moordvakantie...

Klik hier voor het reisverslag van Paraguay & Brazilië.

mrt. 2003 - Cuba

Oude auto's, sigaren en veel zon. Dat waren de eerste gedachten die bij ons opkwamen als we dachten aan Cuba. Maar toen we ons wat verder gingen verdiepen in Cuba en de reisverhalen op het internet lazen kwamen we er achter dat je ook rekening moet houden met minder prettige zaken. Toeristen zouden financieel worden uitgemolken waardoor het toch niet zo goedkoop is als je in eerste instantie zou verwachten. De politieke situatie waardoor contact met de lokale bevolking lastig is omdat men niet vrij kan spreken. En niet te vergeten het gebrek aan producten in het algemeen zodat je nergens iets zou kunnen eten of drinken (behalve rum).
Omdat we toch wel benieuwd waren naar dit eiland en omdat we verwachten dat er veel zal veranderen als Fidel Castro niet meer aan het bewind zal staan besloten we toch maar de gok te wagen zodat we zelf een mening kunnen vormen over dit land.

Klik hier voor het reisverslag van Cuba.

juli 2003 - Europa in een week

Vaak krijgen we te horen we dat we zo vaak naar verre landen gaan zonder dat we Europa al eens goed hebben gezien. Om hier vanaf te zijn besloten we om Europa te bereizen volgens 'the American way' oftewel: Europa in een week......
De werkelijke reden voor deze trip was een bruiloft van vrienden in Duitsland, een bezoekje bij vrienden in Frankrijk, een toevallige mogelijkheid om kennissen uit Australie te ontmoeten en een lang gekoesterde wens om de Matterhorn eens in het echt te zien. Dit mag natuurlijk niet teveel vrije dagen kosten dus proppen we dit gewoon in één week. Dat dit best te doen is kun je lezen in het reisverslag van deze korte trip....

Klik hier voor het reisverslag van 'Europa in een week'.

apr. 2003 - Paraguay

Paraguay is nu niet echt een land waar je als eerste aan denkt als bestemming voor een vakantie. Je moet zelfs erg je best doen om een reisgids te vinden over dit land. Het feit dat ons Foster Parents kindje in dit land leeft was voor ons een eerste argument om een vakantie naar Paraguay te overwegen. Toen we ook nog eens een folder in de bus kregen over paardrijmogelijkheden op een Estancia voor een relatief lage prijs vonden we dit voldoende om een vlucht naar dit Zuid Amerikaanse land te boeken.
We besloten om twee weken hiervoor uit te trekken. Op het Internet konden we weinig positieve verhalen vinden over het reizen binnen Paraguay dus besloten we voornamelijk op een plek te blijven, de Estancia. Gelukkig pakte dit goed uit. We hebben heerlijk kunnen paardrijden en hebben ons verbaast over de mooie natuur van Paraguay. Ook zijn er voldoende mogelijkheden voor uitstapjes naar omliggen bezienswaardigheden zoals bijv. de watervallen van Yguazú.

Klik hier voor het reisverslag van Paraguay.

okt. 2002 - Thailand

Net als bij Namibie hadden we altijd het idee dat Thailand een land is voor de toerist die graag georganiseerd wil reizen. Ook nu weer hoorden we via via dat Thailand zich ook prima leent om zelfstandig met een rugzak te verkennen. Achteraf ook wel een beetje begrijpelijk want veel backpackers gebruiken Thailand (en andere Asiatische landen) als een goedkope tussenstop voor (of na) een langdurige vakantie naar bijvoorbeeld Australie.
Ondanks een beperkte tijd van 2 weken waren we, mede door de goede reismogelijkheden in het land, in staat om veel delen van Thailand te bezoeken. Zo hebben we gereden op Olifanten in het noordelijk gelegen Chiang Mai, hebben we een stukje nederlandse historie meegekregen in de plaats Kanchanaburi, droomeilanden bezocht in het Zuiden en tenslotte de uitlaatgassen van Bangkok opgesnoven. Al met al een erg prettig land dat de mogelijkheid biedt om goedkoop en efficient te reizen.

Klik hier voor het reisverslag van Thailand.

mei 2002 - Andalusie

Na de twee dure vakanties vorig jaar nu maar even rustig aan. We boeken een fly-drive naar Spanje ('jullie naar Spanje?'). In mei is er in de stad Jerez de la Frontera het jaarlijkse 'Feria del Caballo' (paardenfeest). Een mooie gelegenheid om dit deel van Spanje (Andalusie) eens te bezoeken. We vliegen naar (en van) Malaga en hebben 8 dagen een auto tot onze beschikking. Na een wat moeizame start van de vakantie (regenachtig weer en weinig paarden) krijgen we uiteindelijk toch nog onze zin: een paar mooie zonnige dagen en heel veel mooie barokke Andalusiers (paarden).
Ook maken we nog een dagtocht naar Marokko en bezoeken we Gibraltar.

Klik hier voor het reisverslag van Andalusie.

okt. 2001 - Zuid Afrika / Namibie

Afrika stond al een tijdje op ons verlanglijstje maar we zochten nog naar een prettige manier om te reizen. Om de hele vakantie met een groep te reizen is niets voor ons maar verder een alternatief in de vorm van dure guesthouses is ook weer niet aan ons besteed. Bovendien is veiligheid ook wel een belangrijk punt in Afrika. Via Wereldcontact kwamen we echter in contact met andere reislustigen die een bezoek hadden gebracht aan Namibie. Dit bleek een veilig land te zijn waar je goed op eigen gelegenheid kunt reizen en bovendien voldoende kampeergelegenheden heeft. Autohuur in Namibie is duurder dan in Zuid Afrika zodat we onze huurauto in Kaapstad hebben opgehaald en weer ingeleverd waardoor we ook nog in de gelegenheid waren om een stukje Zuid Afrika mee te nemen tijdens deze vakantie.

Klik hier voor het reisverslag van Namibie.

apr. 2001 - Australie (huwelijksreis)

In een leven moet je prioriteiten stellen. Zo stond voor ons al vast dat een huwelijksreis belangrijker was dan een huwelijksfeest. Vandaar dat we eerst een vlucht Australie hebben geboekt en vervolgens de trouwdatum op de dag ervoor hebben gepland. Dat de reis naar Australie zou gaan stond al vast en bovendien moest deze vakantie onze andere gezamenlijke passie bevatten nl. paardrijden. Dit laatste is goed gelukt door ons verblijf (7 dagen) op Myella Farmstay vlakbij Rockhampton. Elke dag paardrijden en genieten van de Australische Outback.
Natuurlijk behoort een bezoek aan een romantisch eiland ook tot de ingredienten van een huwelijksreis en hiervoor gingen we naar Great Keppel Island. Met een huurauto zijn we daarnaast nog naar Eungella national Park gereden om een glimp op te vangen van de zeldzame en schuwe Platipus (vogelbekdier).

Klik hier voor het reisverslag van de huwelijksreis naar Australie.

okt. 2000 - Costa Rica

Bianca had voor haar werk een cursus spaans gevolgd en dit moest natuurlijk in de praktijk worden gebracht. We hadden goede verhalen gehoord over Costa Rica. Een veilig Midden Amerikaans land dat goede mogelijkheden biedt om low-budget te reizen.
Ondanks dat we maar 2 weken tot onze beschikking hadden hebben we veel verschillende delen van Costa Rica kunnen bekijken. Een van de hoogtepunten waren de babyschildpadjes op het strand van Tortuguero die een moeizame weg over het strand moesten maken om uiteindelijk in de zee te kunnen verdwijnen. Maar ook de natuur in de rest van het land is zeer de moeite waard. In de vele nationale parken vind je veel prachtige dieren. Het lopen door een regenwoud op zoek naar deze beesten is dan ook een van de leukste activiteiten die je hier kunt doen.
Minder leuk is de stad San Jose. De herrie en de stank van de auto's in deze stad kunnen je soms helemaal gek maken. Helaas kun je niet om deze stad heen omdat bijna alle wegen naar de afzonderlijke delen van Costa Rica via San Jose lopen. Gelukkig maken de bestemmingen een hoop goed. Zo hebben we een bezoek gebracht aan Santa Elena (regenwouden), hebben we een paardrijtocht gemaakt met een prachtig uitzicht op de vulkaan 'Arenal' en gezocht naar de luiaard in het park Manuel Antonio.

Klik hier voor het reisverslag van Costa Rica.

okt/nov. 1999 - West Australie

Australie staat o.a. bekent om de ruimte. Vooral West Australie heeft relatief erg weinig inwoners en het leek ons daarom leuk om in dit deel van Australie de leegte van dit land te ervaren.
We zijn begonnen in Darwin en de reis eindigde in Perth. Deze vakantie bestond o.a. uit een 8 daagse tour door de Kimberleys en een deel met een camperbusje.
Helaas waren we net te laat om de wilde bloemen die in West Australie groeien te zien bloeien maar dit mocht de pret niet drukken. Doordat je uren lang kunt rijden zonder andere mensen tegen te komen krijg je meer aandacht voor de omgeving zoals deze van nature is: gewoon een stuk Australie dat het mooi is zoals het is. En als je dan plotseling een magere dingo door de lage struiken ziet lopen dan is dit toch nog stukken mooier dan die glanzende dingo uit de dierentuin.

Klik hier voor het reisverslag 'West Australie'.

dec. 1998 - Goa (India)

Weer een reistip uit de Viva. Deze voormalig Portugeese kolonie bleek veel aantrekkelijke aspecten te hebben zoals een goed klimaat, een mooie natuur, een interessante cultuur en was bovendien relatief goedkoop (9 dagen voor Hfl 995,- p.p. incl. vlucht en hotel). Een ideale bestemming dus voor een korte vakantie.
We zaten deze dagen wel gebonden aan ons hotel maar gelukkig zijn er veel mogelijkheden om de omgeving te bekijken. De taxi's zijn erg goedkoop en bij onze vakantie zat ook nog een extra excursie. Zo kregen we de gelegenheid om te zien hoe bewerkelijk het is om cashew-noten klaar te maken voor consumptie. Het zien van de werkomstandigheden van de vrouwen die hier werken was shockerend. Mij zie je voorlopig niet met een FNV petje op mijn kop want als je dit ziet besef je pas hoe goed wij het in Nederland hebben.
Een ander kenmerk van Goa was de geur. Op veel plekken worden vuurtjes gestookt en op de een of andere manier geeft dit een heel kenmerkende geur af, want toen we eenmaal weer terug waren in Nederland en na een paar weken de bagagetas van binnen roken waanden we ons weer door de rommelige maar gezellige straten van Goa.

aug. 1998 - 8 daagse autorondreis ('Kever Rally') Yucatan (Mexico)

In de Viva hadden we een aantal terug al eens een artikel gelezen over een rondreis door Mexico met een Volkswagen Kever. Ik wilde altijd al eens in een Kever rijden en de combinatie met een Midden Amerikaans land sprak ons ook wel erg aan. Tijdens deze vakantie moesten we een bepaalde route rijden en onderweg konden we vragen over het desbetreffende gebied beantwoorden. Start en finish was de route was de toeristenstad Cancun maar het nadruk van de reis lag (gelukkig) op de Maya cultuur.
Naast de vele bouwwerken uit deze Maya tijd kregen we ook een glimp mee van het hedendaagse leven van de Mexicanen in dit deel van Mexico. Opvallend waren o.a. de huizen die volledig beschilderd waren met het Coca Cola of Pepsi logo.
Ondanks de vele verhalen die we in Nederland hadden gehoord over mensen die in Mexico waren beroofd hebben we gelukkig geen problemen hiermee gehad. Het feit dat dit deel van Mexico in grote mate afhankelijk is van het toerisme is dan ook de reden dat de Mexicaanse overheid veel moeite doet om de criminaliteit te verminderen. Kortom: wij hebben ons niet onveilig gevoeld en hebben in korte tijd een leuke indruk gekregen van dit deel van Mexico.

dec. 1997 / jan. 1998 - Australie Highlights

Bianca was al eens eerder in Australie geweest en was direct verliefd op dit land (continent). Gedeelde vreugd is dubbele vreugd dus al gauw stond het vast dat we hier ook nog eens samen naar toe zouden gaan. Zo'n grote reis maak je maar 1 keer dus alle highlights van Australie zouden we bezoeken. Daarom stelden we een route vast van de stad Sydney naar het rode zand van de Red Center, vervolgens het Crocodile Dundee gebied rond Darwin en de tenslotte het Great Barrier Reef aan de oostkust.
Tijdens deze vakantie hebben we erg veel verschillende indrukken van Australie gezien. Vanwege onze volle agenda hadden veel zaken al in Nederland geregeld waaronder 2 korte tours en twee binnenlandse vluchten. Als je iets ruimer in je tijd zit is het echter prima te doen om ter plekke de vakantie verder in te vullen. Australie is een ideale backpackers bestemming!

Nog geen reisverslag of foto's.